МИЕТ получава безплатно софтуер за 10 млн. евро

Министрството на икономиката, енергетиката и туризма  щe получи дарение на софтуер за управление при кризи, стана ясно днес, след като министър Трайчо Трайков и Евгения Караджова, управител на „ЕСРИ България" ООД, подписаха рамково споразумение за сътрудничество в областта.

Фирмата ще даде на МИЕТ базов софтуер за географски информационни системи, свързан с управлението на кризи в енергетиката, на стойност 10 милиона евро, съобщиха от министерството.

Софтуерът ще бъде използван за публикуване в интернет на данни за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и други дейности, свързани с намаляване на вредните емисии в атмосферата и възстановяване на околната среда.

ЕСРИ България ООД е изключителен представител на Environmental Systems Research Institute (ESRI) – САЩ. Компанията разработва, внедрява и поддържа гео-базирани информационни системи в редица министерства и институции в държавната администрация в България, в това число и в МИЕТ за управление на природните ресурси и концесиите.

Сред по-значимите проекти в енергетиката са националната ГИС за електропреносната мрежа, ГИС за електроразпределение и за дистрибуция на природен газ.

Коментар