Повечето Mac вируси са писани за Windows

Зловредният код Mal/ASFDldr-A е най-разпространената заплаха за Mac компютри. Вирусът се представя като мултимедиен файл за Windows Media Player, но всъщност води системите към заразени уеб сайтове, сочи доклад на Sophos.

Подобни файлове заемат само няколко мегабайта и не съдържат мултимедийни данни. Потребителите на Mac могат смело да ги трият, за да освободят дисково пространство.

На второ място сред Mac заплахите са Java-скриптовете, открити от Sophos Anti-Virus for Mac в кеша на браузърите. Подобни скриптове зареждат на компютъра вируси и троянци. Любопитното е, че те са били написани първоначално за Windows и след това адаптирани лесно за Mac, твърдят от Sophos.

На Mac е открит и един от най-опасните компютърни червеи за Windows – Conficker, който обаче е абсолютно безвреден за епълската платформа.

Безплатният антивирус на Sophos се ползва в момента от над 150 хиляди потребители. Програмата излезе в началото на ноември и е достъпна за сваляне от сайта на компанията.

Даунлоуд: Sophos Anti-Virus for Mac

по темата: „Повечето Mac вируси са писани за Windows”

добавете коментар...

  1. ryegrass

    Deyan грешиш много. за да инсталираш нещо в линукс ти иска парола и root права. Без тях не можеш да инсталираш нищо!!!

  2. any

    Що се хабиш, статията трябва да се разтръби, че е пълно с вируси за мак. Дет викаш, трябва много зор та да набуташ нещо в ос-а.

  3. Deyan

    Искам да отбележа, че видео клипчетата на сайта на Софос не показват вируси, които те инфектират без да разбереш, докато сърфираш или просто стоиш свързан към Интернет, както се случва при уиндоус. На клипчетата показват инсталатор на програма, която инсталира вирус. Или сайт, който ти предлага да си свалиш файл.

    Срещу такива вируси няма антивирусна, задмониторното устройство е най-големия вирус.

    В Мак ОС и Линукс потребителите не работят като администратор ( root ) , както на уиндоус. Затова за да може един вирус да си стартира процес като руут му трябва вашата парола. Понякога се появяват бъгове в самата ОС с ескалация на привилегии, но те като цяло се отстраняват бързо и не се срещат толкова често. Затова е доста по-трудно на един вирус да зарази мак ос или линукс, без да е накарал потребителя да го инсталира ръчно.

    Затова – ако си научите секретарките да спазват хигиена – няма да имате нужда от антивирусна на Мак ОС или Линукс

    При уиндоус не е така – там каквато и хигиена да спазваш – на края на деня си пълен с вируси. Просто отваряш Интернет Експлодър, браузваш цял ден и това е достатъчно за вирусите да те налазят.

Коментар