БАН отвори инфо център за постоянни протести

Българската академия на науките обяви, че вече функционира  информационен център във връзка с постоянния протест на учените. Центърът се намира на официалния вход на централната сграда на БАН и ще функционира всеки работен ден от 12 до 13 ч. и от 18 до 19.30 ч.

Всички граждани ще могат да зададат своите въпроси в центъра и да се включат в подписката в подкрепа на БАН и българската наука, уточняват от академията.

Междувременно БАН публикува отворено писмо на български учени, работещи в чужбина, до правителството и Народното събрание, в което се казва, че „при присъединяването на страната към ЕС не беше предвиден нито цент за научни изследвания от европейските фондове – уникален прецедент за всички новоприети страни”.

Писмото обръща внимание, че относителният дял на средствата за наука в държавния бюджет с годините непрекъснато е намалявал, за да се стигне дотам „учените сами да финансират с оскъдните си заплати част от разходите за осъществяване на научната си дейност”.

Отвореното писмо е подписано от над 400 български учени, работещи в различни институти в чужбина. Те настояват да се извърши международна атестация на университетите в България и да се финансират приоритетно катедри, факултети и университети, които са водещи както в научните изследвания, така и по качеството на учебната работа.

Коментар