AMD подготвя 8-ядрен процесор Zambezi

Немски сайт повдигна завесата пред нов процесор на AMD с кодово име Zambezi. Слайд от презентация на компанията съдържа информация за новия чип, очакван на пазара през второто тримесечие на 2011 година, съобщава Ati-Forum.de.

Zambezi с архитектура Bulldozer ще бъде представен от два 8-ядрени процесора с кеш памет 8 MB. По-мощният чип ще консумира 125 вата (показател TDP), а вторият модел ще има 95 вата TDP.

По същото време AMD ще пусне също един 6-ядрен и два 4-ядрени процесора с архитектура Bulldozer. Първият ще има 8 MB кеш памет от трето ниво, а двата 4-ядрени модела ще предложат по 4 MB кеш.

Bulldozer се явява иновативен подход към многонишковата производителност. Ядрото поддържа нови x86 инструкции (SSE4.1, SSE4.2, AVX и XOP, вкл. 4-операнден FMAC – акумулатор за умножения с плаваща запетая).

Чрез балансиране на специалните и поделените изчислителни ресурси се постига компактен дизайн с множество ядра, който лесно може да се възпроизведе на един чип за мащабиране на производителността.

Ядрото се отличава и с подобрени характеристики за управление на енергията. Произвежда се по усъвършенствана 32-нм технология.

Коментар