Ще вграждат SIM картите в мобилни устройства

Не само Apple има амбиции да вгради SIM карта в своите смартфони. Браншовата асоциация GSMA формира работна група с участието на мобилни оператори, чиято цел е да създаде технология за вграждане на SIM карти с възможност за отдалечена активация.

Предполага се, че вграденото решение ще позволи усвояване на нови форм фактори за мобилни устройства. Освен това ще бъде опростена реализацията на услуги от типа M2M (машина-към-машина), тъй като ще е налице възможност за широколентово включване на устройства като камери, MP3 плейъри, навигатори и четци на е-книги.

В новоформираната група влизат представители на най-големите мобилни оператори, вкл. AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, France Telecom Orange, KT, NTT Docomo, SK Telecom, Telecom Italia, Telefonica, Verizon Wireless и Vodafone. Групата ще си сътрудничи с основните производители на SIM карти.

Очаква се новото решение да доразвие сегашната SIM технология. Вградените SIM карти ще бъдат програмируеми с цел отдалечена активация.

По план групата трябва да завърши анализа на изискванията към разработката през януари 2011 г. Технологичното решение ще стъпи на принципите на отвореност и стандартизация, уточняват от GSMA.

Първи устройства с вградени SIM карти се очакват през 2012 година. Обикновените SIM решения ще запазят работоспособността си в съществуващите мрежи.

Коментари по темата: „Ще вграждат SIM картите в мобилни устройства”

добавете коментар...

  1. Валери

    С колко оператора може да работи едновременно тази СИМ карта. Може ли да се извършват трансакции и плащания. Може ли да се използва, като портмоне и вътрешен трансфер и презареждане. Може ли да се използва за плащане на сметки директно от СИМ картата на определени суми без да се използва Интернет, а директно телефона и СИМ картата, като за целта има парола за определен вид операция и т.н. За целта, може ли да се използва телефона, и СИМ картата, както и директно самата мрежа на даденият оператор. С една дума самата СИМ карта да има функциите на дебитна или кредитна карта разделена на сектори за даден трансфер, вътрешен трансфер, презареждане или даден вид плащане или разплащане. Дано може да прави поне половината операции иначе за какво Ви е да я правите, ако е само за отдалечена активация за даден оператор. Сигурно, ще си кажете да ама все пак е нещо, ама не е за ……..

Коментар