Емоциите покрай Фейсбук могат да ни разболеят

Могат ли виртуалните приятели да разболеят човека? Оказва се, че не е невъзможно. Горният въпрос е разнищен съвсем насериозно в нов брой на медицинския журнал “The Lancet”.

Италиански лекари описват как 18-годишен младеж с анамнеза за астма започнал да страда от чести пристъпи на задух по време на летните месеци, когато нормално нямал такива симптоми.

Загрижената майка на тийнейджъра научила, че той е депресиран, след като скъсал с приятелката си, която го заличила от списъка си във Фейсбук, докато в същото време сe “сприятелила” с много други млади мъже.

Използвайки нов псевдоним във Фейсбук, младежът успял да стане “приятел” на бившeто си гадже отново и в крайна сметка да получи достъп до снимката от профила й.

Заинтригувани от драмата, лекарите накарали младия си пациент да носи маска за въздух, измерваща дихателната му дейност всеки път, когато достъпва Фейсбук.

Това, което последвало, граничи с абсурдното. Без никакво съмнение докторите установили, че дихателният му обем драстично спада веднага след като влезе в системата, понякога с повече от 20 процента. След серия консултации с психолог младежът окончателно решил повече да не влиза във Фейсбук – и астматичните пристъпи изчезнали.

Пациентът не е имал други здравословни проблеми или други неблагоприятни данни в здравното си досие, казват изследователите. Те заключават, че стресът от общуването във Фейсбук е активирал астмата: пациентът буквално оставал без дъх от възможността да види бившата си приятелка и да говори с нея.

Случаят е докладван от екип от петима лекари начело с Дженаро Д”Амато от Високоспециализираната болница в Неапол.

Авторите твърдят, че случаят може да бъде полезен за лекарите при изследване на мистериозни хрипове и задух сред младите пациенти, при които социалните мрежи все повече заемат мястото на истински отношения – с всички плюсове и минуси от това.

Коментар