КРС пуска онлайн услуги за бизнеса и гражданите

Комисията за регулиране на съобщенията пуска нова информационна система за онлайн обслужване на фирми и граждани, стана ясно днес. Проектът е изцяло финансиран от ОПАК със сума в размер на над 741 хил. лв.

„Системата улеснява достъпa до информационните бази на регулатора и ще позволи по електронен път да се подават заявления и да стартират административните процедури”, съобщи председателят на КРС д-р Веселин Божков.

Потребителите на системата ще могат да ползват 39 административни онлайн услуги. Това превръща КРС в първия български секторен регулатор, който едновременно ще предоставя толкова голям обем онлайн административно обслужване, уточни Божков.

Системата стартира от началото на 2011 г. чрез страницата на КРС. Тече процес на сертифициране, след което тя ще е достъпна и през страницата на българското електронно правителство за всички администрации. Зам. министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Първан Русинов обеща ускорени процедури по сертификация.       

За работа със системата са обучени над 300 представители на предприятия в седем града на страната. Платформата се състои от два основни компонента: публично достъпен сайт и вътрешната оперативна система, между които е осигурена пълна координация.

Публично достъпният сайт съдържа портал за електронно подаване на заявления и уведомления и публични регистри. Той позволява регистрация и оторизация на потребители, след което те ще могат да обработват и контролират по електронен път подаваните към КРС документи. Порталът има и офлайн приложение за попълване на заявление.

Платформата позволява бързи справки за подадените документи, както и възможност да се проследи тяхното движение в КРС, както и заплащане на такси и калкулатор за изчисляване на дължимите такси.  

КРС очаква с въвеждане на информационната система значително да намалее притокът на документи на хартиен носител към регулатора и да бъдат облекчени потребителите на административни услуги при взаимодействие с регулатора.

Коментар