Все по-близко сме до невидимостта

Изследване в областта на нанотехнологиите направи крачка напред към създаването на „мантията невидимка“ на Хари Потър.

Учени от Германия, Гърция, Турция и Обединеното кралство успяха да манипулират светлината с помощта на нанотехнологии, създавайки възможността за приложения не само в областта на лещите и оптичните вериги, но и по отношение на екзотични триизмерни устройства като „мантии невидимки“, съобщи Европейската комисия, която финансира изследването.

Макар понастоящем да се ограничава със „скриването“ на предмети, по-малки от милиметър, проектът осигурява ключово доказателство на принципа за създаване на оптични свойства на дадени материали по начини, досега смятани за невъзможни. Проектът PHOME е част от инициативата на Комисията за насърчаване на високорисковите изследвания в областта на ИКТ.

„Този проект постигна реално това, което познавахме единствено от специалните ефекти в киното”, коментира Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за цифровите технологии.

Създадените „фотонни метаматериали“ влияят на поведението на светлинните лъчи. Научният пробив се основава на принципа на трансформационната оптика, въведен от екипа, който стои зад проекта.

Самата „мантия невидимка“ се състои от миниатюрни прътове с диаметър само неколкостотин нанометра, подредени в структура, наподобяваща куп дървени трупи. Прътовете са внимателно подредени, така че да могат частично да пречупват светлинните вълни.

Променяйки скоростта и посоката на движение на светлината, учените могат да насочват светлинните вълни така, че да заобикалят предмет с размер от микрометър по начин, който го прави невидим в триизмерното пространство и при дължини на светлинните вълни, близки до видимия от човека спектър. Работи се по постигане на ефекта във видимия диапазон, като резултатите се очакват през януари.

Досега подобни „мантии невидимки“ функционираха само в две измерения. Това означава, че скритият предмет е невидим, когато наблюдаващият се опита да го види фронтално. Погледнат отстрани обаче предметът става видим.

Коментари по темата: „Все по-близко сме до невидимостта”

добавете коментар...

  1. Вальо

    А какво търсят турските учени в европейската комисия?!
    Къде са Българските учени??

  2. .

    До #2; ако беше малко умен ще ше да разбереш отговора на тъпия си въпрос и нямаше да излагаш и да превърнеш на мишена Българкия народ.

  3. Иван

    Интересно

Коментар