БАН отрече да са й превеждани 23,5 млн. лв.

Ръководството на БАН отрече тиражираните в медиите думи на министър Сергей Игнатов, че миналия петък по сметки на академията са преведени целево 20 млн. лева  и 3.5 млн. лева за Фонд ”Работни заплати”.

„В сметките на Българската академия на науките има 20 млн. лева, но това са средства по международни програми и договори с възложители и се ползват при съобразяване с клаузите на договорите, въз основа на които са предоставени. Тази информация се съдържа в обяснителните записки към отчетите, които БАН представя в МОМН. Министър Игнатов задължително трябва да знае това”, се казва в изявление на БАН.

Отклоняването на посочените средства за заплати и обезщетения води до невъзможност да се изпълняват финансираните договори, до санкции като връщане на пари и предпоставки за влошаване на взаимоотношенията с контрагентите, в това число и с Европейската комисия, НАТО, ЮНЕСКО и др., поясняват от БАН.

Невярно било също твърдението на министър Игнатов, че са преведени 3.5 лв. за заплати. До момента такъв превод няма, категорични са от БАН.

Абсолютно невярно, според ръководството на академията, е и твърдението, че институтите на БАН предоставят на Централното управление част от средствата на спечелените проекти. „Такава практика никога не е съществувала, служителите на БАН много добре знаят това и не е ясно откъде министър Игнатов е измислил посочения от него 1%”, се казва в обръщението към учените, публикувано на сайта на БАН.

Според ръководството, целта на подобни неверни твърдения е да се разколебаят служителите на БАН и да не участват масово в организираните протести.

Коментар