Intel почна производство на процесори за таблети

Intel започна серийно производство на компоненти за платформа Oak Trail, предназначена за таблет компютри. В състава й влизат процесор Atom Z670 и чипсет SM35, съобщи digitimes.com.

Цената на компонентите е $25, когато се използват в устройства с мобилна операционна система MeeGo, твърдят източници от тайванската индустрия. Платформата ще се използва и в устройства с Windows 7.

В момента почти всички таблети, вкл. Apple iPad и Samsung Galaxy Tab, разчитат на процесори с ARM архитeктура. Според двете компании, навлизането на Intel в процесорите за таблети няма да окаже съществено влияние на пазарния им дял.

Процесорите ARM имат няколко предимства, според техните застъпници. На първо място, налице са повече производители на ARM чипове, което дава допълнителна гъвкавост при проектиране на устройства с тях. Второ, ARM процесорите имат по-ниска консумация на енергия, в сравнение с Atom. И на трето място, за тях продължават да се пускат много програми.

Intel, от своя страна, разчита на платформата Oak Trail за диверсификация в нови пазарни сегменти като таблети, смартфони, „умна” телевизия и вградени решения. В момента ARM доминира при смартфоните и таблетите.

Коментар