Софтуерна проверка в две софийски фирми

Две софийски дружества бяха проверени миналата седмица за легитимността на използвания софтуер в офисите им, съобщиха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС, BSA).

В работните помещения на едната фирма са открити шест компютърни конфигурации с инсталирани върху тях копия на компютърни програми, за които не са предоставени документи относно легалното им придобиване и използване.

Проверката на второто дружество е установила наличие на осем компютърни конфигурации в работен режим, за които от фирмата са предоставени лицензионни документи. В момента инспекторите на дирекция „Авторско право и сродните му права” (ДАПСП) извършват проверка на предоставените доказателства относно легитимността на използвания софтуер.

В проверката са участвали и служители на Отдел „Противодействие на икономическата престъпност” при СДВР.

Действията от страна на инспекторите на ДАПСП са продължение на стартиралата през пролетта инициатива на Министерство на културата, насочена към ограничаване на софтуерното пиратство сред малкия и среден бизнес у нас.

Компаниите, обект на извършените проверки, са били сред адресатите на първия етап от кампанията на министерството. Двете дружества са били сред получателите на разяснителните писма на министерството, съдържащи и въпросник за използвани програмни продукти, като по данни на ДАПСП същите не са изпратили информация до министерството относно лицензионния статус на използваните от тях компютърни програми.

По-рано тази година бе подписан меморандум за сътрудничество между министерството и СИБС, съгласно който страните се ангажираха с предприемане на съвместни действия по ограничаване на софтуерното пиратство и повишаване културата на потребление на продукти на интелектуалния труд.

Министерството поднови инициативата през октомври т.г., когато нови пет хиляди компании станаха адресати на разяснителни писма с приложен въпросник за използваните софтуерни продукти. Проверките съвпадат и с продължаващата инициатива на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”.

Коментар