Екран показва различни картини на двете си страни

Течнокристален панел, който може да показва различни картини и от двете си страни, представи Samsung Electronics. Това е първото по рода си LCD устройство в света, твърди корейският гигант пред digitimes.com.
Конвенционалните разработки до момента показваха една и съща, обърната картина от двете страни на екрана. 2,2-инчовият екран на Samsung може да замени два панела с един, като така намали дебелината на мобилните продукти.
LCD панелът използва нов тип “double-gate” архитектура от TFT транзистори. При нея всеки пиксел се управлява от два гейта (електронни компоненти, които преобразуват напрежението на ниво пиксел), вместо от един, в резултат на което екранът може да показва едно изображение отпред и друго отзад.
В новия дисплей е приложена фирмената технология ASG (аморфен силициев гейт), която позволява да се използват по-голям брой гейтове, без да се увеличават размерите на управляващата интегралната схема. Освен това дисплеят изисква само задно осветяване.
Двойният LCD екран е дебел 2,6 мм и широк 2,22 инча. Панелът има резолюция QVGA (240×320 пиксела) и яркост 250 нита отпред и 100 нита отзад.
Samsung ще покаже устройството на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас, което започва на 8 януари. Очаква се компанията да започне масово производство на LCD екрана още през първата половина на 2007 година.

Коментар