Електронна поща вече и за затворниците

Британското министерство на вътрешните работи обмисля да стартира пилотен проект, който ще даде на затворниците достъп до електронна поща, за да могат да поддържат по-близък и редовен контакт с техните семейства.

Говорителка на министерството съобщи, че проектът трябва първо да получи одобрението на министрите. Те сега преглеждат и обсъждат предложението и искат да се уверят, че електронната поща ще бъде следена и напълно под контрол, за да се избегнат евентуални нарушения на закона и затворническия режим.

Схемата на пилотния проект предвижда всички имейли, изпращани от и на затворниците, да бъдат сканирани, за да се предотврати неподходящо съдържание. Персоналът по сигурността ще наблюдава и контролира активно съдържанието на електронните съобщения, които ще бъдат също така архивирани.

Комбинираното сканиране и архивиране би трябвало да открие всякакво съмнително съдържание, както и използване на електронната поща за нерегламентирани контакти с други хора извън затвора. Затворниците ще имат право да си кореспондират само с членове на семействата, чийто електронни адреси предварително ще бъдат проверени.

При най-малкото съмнение за подобни нарушения, пилотният проект ще бъде спрян за шест месеца. Все още не е уточнено в кой затвор ще стартира проекта.

Коментар