Милиони “100-доларови” лаптопи излизат през юли

Най-рано през юли тази година милиони евтини лаптопи ще тръгнат към своите потребители – ученици от страни, които минават за развиващи се. Ръководителят на проекта “Лаптоп за всяко дете” (OLPC) Николас Негропонте е обещал това пред Асошиейтед Прес.
Няколко държави, сред които Аржентина, Бразилия, Либия и Нигерия, са направили поръчки. Въпреки шумно анонсираната цена от 100 долара за лаптоп, на този етап тя е непостижима. Според предварителни информации, по-реално е мобилните Linux компютри да се продават по 140 долара.  
Проектът забуксува наскоро, след като Тайланд прекрати ангажиментите си към инициативата и я разкритикува публично като нежизнеспособна. Според Негпропонте обаче в близките седмици още три африкански държави ще си поръчат от евтините лаптопи.
Идеята за 100-доларови мобилни компютри за развиващите се страни се роди в Масачузетския технологичен институт (MIT). Зад нея стоят няколко водещи ИТ корпорации, сред които AMD, RedHat и др.
По всяка вероятност машините няма да имат твърд диск, а само флаш памет, от която ще се зарежда операционната система. Екранът на лаптопите също ще бъде по-различен от този на комерсиалните продукти и, според някои източници, ще може да се използва и на слънчева светлина.

Коментар