Жестока такса за найлоновите торбички

От средата на следващата година Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще въведе продуктова такса за най-тънките и най-често използвани найлонови торбички тип “потник”. В резултат, производителите на полиетиленови торбички от всякакви размери ще плащат по 15 ст. за всяка пусната на пазара бройка, съобщи GreenTech.bg.

С бруталната такса министерството се надява “чисто икономически” да принуди хората да спрат използването на найлоновите торбички, да ги употребяват многократно или да пазаруват в хартиени торбички. Четвърти възможен вариант е да се върне добрата стара практика на пазар да се ходи с платнена чанта.

В момента полиетиленовите торбички масово се предлагат безплатно, тъй като цената им е на едро е много ниска. Затова макар че се дават свободно и по много, тяхното използване не натоварва крайната цена на продуктите и не засяга купувачите.

След 2011 година таксата за полиетиленовите торбички прогресивно ще расте. От 2012 г. таксата ще скочи на 35 стотинки, през 2013 г. – на 45 стотинки, а през 2015 г. ще достигне 55 стотинки.

Коментари по темата: „Жестока такса за найлоновите торбички”

добавете коментар...

  1. КЛОШАР

    МРЪСНИЦИТЕ ТЪРСЯТ НАЧИНИ ДА СУЧАТ ПАРИ – ДРЕМЕ ИМ НА ПАТКАТА ЗА ЕКОЛОГИЯТА

  2. !!!

    Отново хората ще трябва да платят таксата за това че някой си решил да се прави на ЕКО на гърба на най-бедната нация и икономика в ЕС :).
    Така както и крушките вече са ЕКО и вместо да дадеш 60 стотинки, плащаш 10 лева, но опазваш природата от собствения си джоб.

Коментар