Искаме от ICANN право на обжалване за .бг

Български потребители са поискали от ICANN право да обжалват отхвърлянето от интернет регулатора на предложението за национален домейн на кирилица .бг.

През последната седмица ICANN е получила писма от петима българи, които изразяват разочарование, че .бг е отхвърлено, без публично обяснение и без право на отговор, съобщи domainincite.com.

Предложението .бг беше отхвърлено от ICANN през май, поради визуална прилика с националния бразилски домейн .br.

Анкета сред българските потребители не е успяла да постигне консенсус за подходяща алтернатива, а правителството многократно заяви, че би желало да кандидатства отново или да обжалва решението на интернет регулатора.

Дали да се въведе правото на обжалване на отхвърлените кандидати е една от най-коментираните теми при разглеждане на програмата IDN ccTLD Fast Track на ICANN.

Разработчикът на свободна практика Стоян Данев пише в коментара си: „Българското общество ясно показа, че избирането на друг низ от символи е неприемливо и ако предложеният не бъде одобрен, България ще остане без IDN ccTLD. Това наистина е срещу политиката на ICANN да направи интернет достъпен за всички".

Данев повдига въпроса дали .бг наистина може да бъде объркан с бразилския домейн .br. Препращането към unicode уеб сайт предполага, че символът "б" може да бъде объркан с "6", но не и с "b", аргументира своята позиция Данев.

Друг коментатор предлага .бг регистърът да приема регистрации само от второ ниво, които включват най-малко един уникален символ на кирилица.

по темата: „Искаме от ICANN право на обжалване за .бг”

добавете коментар...

  1. BG

    хайде да не се обиждаме, Тихомире. Пречи ли ви нещо и в момента да пишете на кирилица? Да спорим с аргументи, а не със заклинания

  2. Тихомир Ипотпалиев

    Такива шльокавичари като BG, които са свикнали да се мазнят на турски и чуждоезични годподари, отричайки правото на всеки да избира на какъв език да говори, нямат място в България. Като не му изнася да си ходи в Анадола, Сибир или където намира за удачно или в държавата на който му плаща.

  3. BG

    А за какво ни е изобщо домейн БГ. Каква е реалната нужда от това. Според мен няма такава необходимост. Една допълнителна администрация ще се въведе.

Коментар