Предлагат нов формат за карти памет

Три водещи хай-тек компании обявиха сътрудничество в разработката на нов формат за карти памет. SanDisk, Nikon и Sony ще създадат спецификация, която да посрещне бъдещите изисквания на професионални фотографи и видео оператори.

Трите компании са представили разработката в организацията CompactFlash Association, която е отговорна за стандартите в областта, става ясно от прес съобщение на SanDisk.

Професионалните фотографи се нуждаят все повече от бързи носители памет с голям капацитет. Предложената от SanDisk, Nikon и Sony спецификация дефинира карти памет, които превъзхождат по производителност и обем използваните в момента карти.

Новият формат ще открие „вдъхновяващи възможности за професионалната фотография и видео заснемане”, подчертават разработчиците.

Спецификацията стъпва на интерфейса PCI Express. Предвидена е максимална скорост на предаване на данни 500 MB/s, каквато не може да бъде достигната с интерфейса Parallel ATA (PATA) на спецификацията CompactFlash. Версия CF 6.0 на настоящия стандарт допуска максимална скорост от 167 MB/s.

Бъдещата спецификация ще позволи правене на серийни снимки с висока скорост и ще намали времето за пренасяне на заснетия материал на РС.

Преди две години беше предложена спецификацията CFast за карти CompactFlash с интерфейс SATA (Serial ATA). Тя има максимална пропускателна способност 3 Gb/s, но така и не получи широко разпространение.

Спецификацията на SanDisk, Nikon и Sony предвижда възможност за създаване на карти памет с капацитет над 2 TB (терабайта). Освен това новите карти ще бъдат значително по-икономични в консумацията на енергия.

Коментар