WikiLeaks подхваща и банковия сектор

Нашумелият със скандалните си разкрития сайт WikiLeaks се готви да публикува секретна информация за банковия сектор, след като изнесе „тонове” документи, свързани с политически планове и заговори.

В началото на следващата година сайтът ще извади на светло архив от документи за дейността на една от големите американски банки, обяви основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж в интервю за списание Форбс.

Асандж не уточнява кога точно ще пусне публикацията и коя банка ще бъде „главното действащо лице” в нея. Той обаче сравнява подготвяното разкритие по мащаб със скандала, разтърсил корпорацията Enron през 2001 година.

Наскоро WikiLeaks публикува над 250 хиляди секретни документа за външнополитически планове най-вече на САЩ, компрометираща информация за правителствени ръководители и други данни, които бяха бързо разпространени от водещи медии.

Белият дом пък настоя, че сайтът е получил незаконно служебна информация и предупреди, че нейното обнародване ще се отрази негативно на националната сигурност.

Асандж обаче заяви пред американския посланик във Великобритания, че WikiLeaks няма да се кланя на исканията на Вашингтон и ще продължи да публикува стотици хиляди класифицирани документи на Държавния департамент.

Коментар