Интерпол обяви за арест основателя на WikiLeaks

Интерпол обяви за международно издирване основателя на WikiLeaks – скандалния сайт, който изнесе компрометираща информация за висшите политически и военни кръгове. Това означава, че всяка от 188-те държави, влизащи в състава на Интерпол, трябва да арестува Джулиан Асандж, ако го открие на своя територия, предаде Би Би Си.

По-рано заповед за арест на Асандж издаде и прокуратурата на Швеция. Там той е заподозрян в изнасилване и незаконно прилагане на сила към жена. Асанж отрича тези обвинения и твърди, че преследването е мотивирано от неговите публикации.

Австралия, родината на Джулиан Асандж, провежда специално разследване, което трябва да установи дали последните публикации на WikiLeaks нарушават местното законодателство и какви мерки да се предприемат евентуално срещу основателя на сайта. В момента местонахождението на Асандж не е известно.

WikiLeaks започна серия скандални публикации на секретни документи, свързани с военни действия на САЩ и техните съюзници в Афганистан и Ирак. В частност, беше изнесена информация за неоправдани жертви сред мирното население, насилия над задържани по подозрение в тероризъм и провалени операции.

В края на ноември сайтът публикува поредна порция от над 250 хиляди документа на Държавния департамент на САЩ, част от които са „строго секретни”.

Междувременно, Асандж заяви, че няма да се подаде на натиска на Вашинтгтон и ще продължи да изнася разобличителна информация. Следващата публикация на WikiLeaks ще бъде за голяма американска банка. Очаква се разкритието да предизвика скандал, съизмерим по мащаб с този за корпорацията Enron през 2001 г.

Коментар