Океански турбини имитират китовете

Интересът към разработване на алтернативни енергийни източници е основният двигател за търсене на обещаващи технологии, които да използват подводни турбини за преобразуване мощта на океанските течения в електричество.

Но ето, че уроците, научени от най-големите бозайници в океана, са вдъхновили изследователи от Военноморската академия на САЩ да се справят с едно много сериозно предизвикателство на тази технология: ниската скорост на повечето океански течения и трудностите при извличане на енергия от движението им, пише GreenTech.bg.

“Ние създадохме иновативна модификация на витло с цел подобрение на производителността на турбините, която е вдъхновена от гръбните плавници на кита – чрез добавяне на “туберкули”, или бучки, на ръба на всяко витло”, обяснява Марк Мъри, инженер в академията. Според него, предишните изследвания на екипа са показали, че добавянето на биомимикрични изпъкналости (т.е. такива, които имитират природата) осезаемо подобрява характеристиките на витлата.

Модификацията на витлата, направена от учените, е довела до по-ефективен добив на енергия при ниски скорости на движение на водата. В същото време промените по тези витла не влошават работата на турбините при високи скорости на потоците и не водят до увеличение на механичната сложност на турбината.

Приложенията на новия дизайн включват разработване на турбини, които са по-ефективни в преобразуването на океански течения и приливно-отливни течения с ниска скорост в полезна електроенергия. Очаква се също така тяхното внедряване да стане по-лесно и приложимо.

Коментар