Държавата иска експертна подкрепа за .бг

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията призова експерти да подкрепят българската позиция за домейн на кирилица.

Изпратено е предложение до „Консултативния съвет по въпросите на електронните съобщения, пощенските услуги, информационното общество и е-управлението” и „Експертния съвет за интернет управление” членовете на двете структури да се включат в онлайн допитване на ICANN за бързата процедура за регистрация на интернет имена на азбуки, различни от латинската.

През февруари т.г. МТИТС изпрати заявление до ICANN за стартиране на първия етап от процедурата за одобрение на съчетанието „бг”. Тези символи бяха предпочетени от интернет общността в България и официално подкрепени от няколко браншови и неправителствени организации, припомнят от министерството.

На 18 май обаче МТИТС получи отказ да бъде регистрирано съчетанието "бг".  В същото време бързата процедура няма механизъм за подаване на възражение.

Сега ICANN провежда обществено допитване във връзка с изминалата година от пускане на процедурата. Онлайн проучването е насочено към всички заинтересовани интернет потребители и цели да събере мнения по процедурата.

Според МТИТС, е необходимо включване на изискване за подробен и мотивиран отговор от ICANN при отказ за регистрация  и въвеждане на процедура за подаване на възражения в рамките на бързата регистрация.

Общественото обсъждане продължава до 17 декември 2010 г. и мнения могат да бъдат изразявани само на страницата на ICANN.

Междувременно в ICANN са постъпили писма от български потребители, които искат от интернет регулатора да им осигури право да обжалват решенията за отказ на регистрация. Така например, разработчикът Стоян Данев пише, че избирането на низ от символи, различен от .бг, е неприемливо за българското общество и ако предложеният не бъде одобрен, страната ни ще остане без IDN ccTLD.

„Това наистина е срещу политиката на ICANN да направи интернет достъпен за всички", отбелязва в коментара си по проблема Стоян Данев.

Коментар