Зеленият файлов формат – блъф или реалност?

Нов, зелен файлов формат пречи документите да бъдат разпечатвани на принтер, спасявайки стотици дървета, които биха били изсечени за хартия. Тази мълва плъзна тихичко из кибер-пространството в последните два дни, след като в топ-сайта за споделяне на видео YouTube се появи клип, който предлага да заменим формата PDF с новия еко-формат WWF.

Клипът е озаглавен е "запиши в WWF, спаси дърво" и е качен от WWF Германия, пише GreenTech.bg.

Засега обаче не е известно сред световните стандартизационни органи да тече разработка на нов файлов формат, наречен WWF, нито на какъвто и да е формат с друго име, който да блокира възможността за разпечатване. От друга страна, WWF е името на една от най-големите международни природозащитни организации, която работи в близо 100 държави.

И все пак видеото е един добър повод за размисъл кога наистина разпечатването на документи е истински необходимо.

"Всеки ден една цяла гора бива изсечена, за да се прави хартия, – разказва гласът зад кадър. – Хартия, която безцелно се хаби за отпечатване на документи по целия свят: сайтове, имейли, дори цели книги –  независимо от факта, че е толкова лесно да се избегне печатането, като просто бъдат записани като PDF".

"Но дори и PDF файловете могат да бъдат разпечатвани, – продължава гласът. – Затова, за да се спре ненужното печатане и да се насърчи едно ново разбиране за използването на хартията, ние сме разработили нов, зелен файлов формат: WWF. Формат, който не може да бъде отпечатван. Една проста идея, която спасява дървета. Присъединете се. Сами решете кои от вашите документи не се нуждаят от печат – и да ги запишете в WWF формат".

Коментарите под видеото, както и дискусиите из онлайн форумите относно "новия формат", са пълни с гневни реплики. По-запознатите с ИТ технологиите настояват, че няма формат, който да може да блокира разпечатването и че идеята за новия файлов формат е грандиозна глупост.

Други пък са на мнение, че това би насърчило повечето компютърни потребители да избягват печатането и в този смисъл е един добър начин да се пощадят милиони дървета.

по темата: „Зеленият файлов формат – блъф или реалност?”

добавете коментар...

  1. човек

    Изпий бира, спаси салата!

  2. Зелен Бетон

    Това е по-скоро ПиАр. В Security oпциите на формата PDF от много време си съществува възможността да се забрани отпечатването. Само че го има само в пълната версия на Acrobat. Ако Adobe го включат и в Reader, няма нужда от разни измислени формати.

  3. Има електронни книги.

    Има електронни книги. Основно правителствата обичат да разпечатват, получават и раздават хартиики и печати като взимат такси за целта.
    Едва ли домашните юзъри обичат да се борят с купища хартия (а и да дават пари за консумативи). Така, че всичко зависи от държавните администрации и техните тежки бюрократични апарати. Ако направят услугата безплатен електронен подпис за всеки гражданин на страната, то всичката документация ще може да си тече електронно. Разбира се ще има хора, които не се справят и ще движат по стария начин. Едва ли файлов формат ще убеди правителствата как да работят.

  4. Валери

    Е, когато направите силициева е(6) хартия всички ще мирясат и нещата ще си дойдат на място. Дерзайте и ще получите!

Коментар