БГ пазарът на устройства за печат излезе на плюс

Българският пазар на периферни устройства за печат е нараснал с 30,5% през третото тримесечие на 2010 г., спрямо същия период на миналата година, сочи нов анализ на IDC.

За второ поред тримесечие пазарът бележи ръст на годишна база по обем на продажбите, обусловен от интереса към мастиленоструйните и монохромните лазерни мултифункционални устройства (MFPs).

Същевременно, приходите в сегмента са се увеличили с 0.5% през Q3″10, което се случва за първи път от четвъртото тримесечие на 2008 година насам, отбелязва IDC.

През настоящата година се наблюдава неочакван спад в продажбите на цветни лазерни принтери, който обаче е бил компенсиран от доброто представяне на цветните лазерни MFPs, което е още едно доказателство, че пазарът се възстановява, коментират анализаторите.

Сегментът на моно лазерните принтери продължава да бъде доминиращ с 54.7% дял от продадените устройства през третото тримесечие, като тази тенденция ще се запази и в бъдеще. MFP-тата пък имат 59.3% от общия пазар на периферия за печат у нас, но тяхната популярност е под средното ниво в Централна и Източна Европа.

HP продължава да бъде лидер на пазара за устройства за печат, твърди IDC. Групата от HP, Canon и Samsung държи около 70% от пазара.

За да преодолеят настоящата икономическа ситуация, основните доставчици поддържат своя фокус върху агресивните цени, силните промоции и подобряването на отношенията с партньорите, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC България. Компанията очаква умерен растеж през следващите няколко тримесечия.

Коментар