Професионални софтуерни решения за анализ и борба с измами и злоупотреби

Над 60 представители от държавния и финансовия сектор взеха участие в семинар на тема „Софтуерни решения за анализ и борба с измами и злоупотреби”, организиран от СМ Консулта ЕООД и i2 Limited на 30-ти ноември 2010г. в столичния хотел Сентрал Парк. Изключителният интерес към събитието беше предизвикан от множеството възможности, които предлагат софтуерните продукти на i2 за провеждане на следствен анализ и разследване на измами и злоупотреби.

Събитието откри Г-жа Светла Манолова, Управител на СМ Консулта ЕООД, която представи основните области на приложение на софтуерните продукти и налагането на i2 като стандарт в криминалния анализ, борбата с организираната престъпност и тероризма, разследванията на финансови измами и пране на пари.

Г-н Лукаш Ухлиарик, Регионален мениджър i2 партньори Източна Европа, представи пред аудиторията Професионални аналитични инструменти за разследващите измами (CAIFIS – Computer Aided Fraud Investigation System) и тяхното използване при превенцията на финансови и застрахователни измами.

Представени бяха възможностите, които дават продуктите за реализиране на комплексни анализи на голям обем от данни и информация от различни източници, извличане и анализиране на информация от структурирани и неструктурирани файлове и външни бази данни.

Семинарът завърши с демонстрация на софтуерните решения на i2 в конкретен случай от практиката. Нагледно бяха представени връзки между телефонни обаждания, лица, банкови сметки и транзакции в единна визуална схема с помощта на различни инструменти за графично представяне и анализиране на хронологията на събитията; идентифициране и разследване на връзки; статистически анализ и интеграция с ГИС.

Над 65 000 потребители в 149 страни по света използват софтуерните продукти на i2. Сред клиентите на i2 са международни организации като Интерпол, Европол, както и редица Национални разузнавателни и криминални служби, данъчни и митнически организации, финансови и застрахователни компании, телекоми.

Коментар