Европейското CV набира популярност

Европейския формат за автобиография (Europass CV) става все по-популярен. По данни на Европейската комисия, понастоящем повече от 10 милиона души използват достъпния онлайн формат като способ за намиране на работа.

Европас предлага стандартизиран формуляр за автобиография на 26 езика. Неговото предназначение е да помогне на търсещите работа да представят по удобен начин своите знания и умения на работодателите от цяла Европа и извън нея. Почти половината от ползващите Европас са на възраст под 25 години.

„Европейският формат за автобиография е практичен, популярен и ефективен.Той е възприет от младите хора. Няма съмнение, че не след дълго ще видим 20 милиона души да използват Европас“, каза Андрула Василиу, европейски комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта.

Европас беше лансиран през 2005 г. и първоначално насочен към младите хора, които търсеха работа и възможности за развитие в чужбина. Тази група е все още главният ползвател. Почти половината от ползващите Европас са на възраст под 25 години – една трета от тях нямат предишен трудов стаж, а тези, чийто стаж надхвърля 5 години, са неголяма част.

От наличната обратна информация е ясно обаче, че нараства броят на използващите Европас както за да търсят работа в чужбина, така и при кандидатстване за работа в собствената си страна.

От друга страна, Европас е доказано популярен като инструмент в работата на бизнес агенциите и агенциите за намиране на работа.

„Обикновено начинът, по който кандидатите за работа съставят своята автобиография, отразява културните особености на съответната страна. Това обаче, което е стандартна практика в една държава, не е задължително общовъзприето в друга. С европейския формат за автобиография този проблем е решен“, коментира Марк Ванделеен, мениджър за връзки с обществеността и комуникациите в Manpower, Белгия.

Унгарският и финландският Европас център вече са подписали с агенции за набиране на персонал споразумения за използване на европейския формат за автобиография. Очаква се и други държави да последват примера им.

Европейският формат за автобиография е първа стъпка към създаване на „Европейски паспорт на уменията“, който да позволи на гражданите по-добре да отразят уменията от опита, натрупан по време на стаж или доброволческа дейност в собствената им страна или в чужбина. Паспортът на уменията ще помогне на търсещите работа да представят по-ясно своите способности и опит.

Европас съществува на 22 официални езика на ЕС, а също и на турски, хърватски, норвежки и исландски.

Коментар