Microsoft инвестира в конкурент на IBM

Microsoft е инвестирала неназована сума във френската компания TurboHercules, известна с емулатора Hercules, който позволява да се пускат операционни системи за мейнфреймите на IBM на компютри с архитектура x86.

С получените средства компанията ще разшири услугите си за разработка и продажби на решения на базата на Hercules за възстановяване след срив, съобщи theregister.co.uk.

Въпреки че може да се използва за пускане на всякакви приложения, Hercules се позиционира основно за помощни и служебни операции, като архивиране, възстановяване след срив, тестване и разработка.

По-рано тази година TurboHercules се обърна с жалба към Европейската комисия срещу практиката на IBM да обвързва операционната система и хардуера. Според ищеца, подобна практика прави невъзможно за други играчи да влязат на мейнфрейм пазара.

Едновременно с TurboHercules, Microsoft поддържа и компанията T3, която също води антимонополно дело срещу IBM. Освен това Microsoft участва в асоциацията на компютърния и  комуникационния бранш, която е съдейства на антимонополното разследване на IBM на мейнфрейм пазара в САЩ.

Коментар