Oracle предизвиква HP при сървърите

Oracle ще атакува HP на пазара за сървъри, заяви шефът на компанията Лари Елисън при представяне на нова машина със Sparc процесор, разработен от Sun Microsystems. Както е известно, Oracle придоби неотдавна Sun за сумата от $7,4 милиарда.

Суперклъстерът на база Sparc64 VII+ (Sparc Supercluster) е постигнал рекорд в тестове за оперативна обработка на транзакции, съобщава Уол Стрийт Джърнъл.

По думите на Лари Елисън, сървърът на Oracle е достигнал показател над 30 милиона транзакции в минута, което е повече от резултатите на IBM и HP.

CEO-то на Oracle се заканва да отнеме дял от HP с „по-добър хардуер, по-добър софтуер и по-добри хора”. Същевременно Елисън заявява, че харесва IBM и “не иска да я дразни”.

Заедно с пускането на нови Sparc сървъри, Oracle увеличи двойно лицензионния коефициент (processor core factor) – от 0,5 на 1 – за новите процесори Intel Itanium 93xx. С този коефициент се определя броят на необходимите корпоративни лицензи за СУБД на Oracle – броят на ядрата се умножава по броя на заетите процесорни гнезда на сървъра и след това по въпросния коефициент. Така на практика се увеличава броят на необходимите лицензи за машини с новия Itanium.

Oracle обяви ексклузивно партньорство с HP през 2008 година в областта на сървърите за съхранение на данни. По-късно обаче Oracle придоби Sun и прекрати изключителния контракт с HP. Освен това Лари Елисън привлече в борда на директорите освободения CEO на HP – Марк Хърд.

Коментар