Nemetschek AG придобива мажоритарен дял в Graphisoft

Nemetschek AG придоби 54.3% от общо 10.6 млн. акции на унгарската компания Graphisoft на цена 9 евро за акция. Сделката стана факт след като немската компания упражни кол опцията, договорена с акционерите на Graphisoft в края на миналата година, съобщава ИРМ ЕООД, която е генерален дистрибутор на Nemetschek AG за България, Румъния, Турция, Гърция и Близкия Изток.
Съвместно с Graphisoft, Nemetschek заема лидерската позиция на европейския пазар за софтуерни решения в областта на архитектурата, инженерното проектиране и строителството. Управителният съвет ще обяви публичен търг за оставащите 45,7 % от акциите на Graphisoft до средата на януари 2007 г., също на цена от 9 евро за акция.
Сливането на двете компании разкрива шансове за постигане на силна пазарна позиция в сектора не само на европейския, но и на световния пазар. Според Герхард Вайс, Главен изпълнителен директор на Nemetschek AG, стратегическото участие в Graphisoft е важна крачка към засилване на пазарната позиция и продуктовото портфолио на компанията.
Graphisoft SE със седалище в Будапеща е компания, специализирана в областта на софтуерните решения за проектиране на сгради. Създадена през 1982 г., днес тя разполага с клонове в Унгария, Германия, САЩ, Япония, Великобритания, Испания и Финландия, с 260 служители и дистрибуторска мрежа в целия свят.
През 2005 г. Graphisoft, която е листвана на борсата в Будапеща, постигна приходи от продажби в размер на 27 млн. евро. Основният й продукт е Achicad.
Nemetschek AG със седалище в Мюнхен е доставчик на ИТ решения, обхващащи целия строителен процес – от проектирането до управлението на строителни обекти и недвижима собственост. Софтуерът на компанията е достъпен на 16 езика, в това число и български. През 2005 г. Nemetschek AG реализира продажби за 99 млн. евро.

Коментар