Близнаците „марсоходи” помъдряват

Инженери инсталираха дистанционно нов софтуер на бордните компютри на роботите, които вече четвърта година изследват повърхността на Марс. Целта е да се увеличи тяхната интелигентност и самостоятелност, така че да могат да обхождат Червената планета с по-малко човешка намеса и помощ.
Едно от новопридобитите умения на роботите е способността им за автоматично разпознаване на прашни бури и облачни образувания, чийто фотографии да изпращат на Земята. Също така те вече могат самостоятелно да решават дали е безопасно да вземат с ръцете си скални проби, съобщава Асошиейтед Прес.
Роботите вече имат и нова навигационна система, която им позволява да мислят с няколко хода напред, когато срещнат препятствие, да се измъкват от „задънени проходи” и дори да намират сами изход от лабиринт.
Ако се окажат успешни, промените в софтуера могат да бъдат заложени в роботите от ново поколение, които ще поемат бъдещите мисии на Марс. Сегашните ветерани отдавна са изпълнили своите мисии, които първоначално бяха планирани с дълготрайност три месеца. Най-голямото им откритие е намереното геологично доказателство, че някога на Марс е имало вода.
Учените са учудени от дълголетието на роботите, но признават, че те всеки момент могат да спрат да функционират. „Спирит” в момента изследва образци от скали и почва в близост до един марсиански хребет, докато „Опортюнити” обикаля по ръба на масивен кратер в търсене на път за влизане във вътрешността му.

Коментар