Глобул предложи роуминг в самолета

Глобул вече предлага на своите клиенти роуминг услуги на борда на самолетите на избрани авиокомпании, пътуващи по определени дестинации, стана ясно днес.

Операторът е постигнал споразумение за роуминг с международната мрежа OnAir, благодарение на което клиентите му ще могат да осъществяват и приемат обаждания и да изпращат и получават SMS-и, а скоро и да ползват услугата GPRS в роуминг на борда на самолета.

Засега услугата се предлага на борда на Airbus А318, А319, А320 и А321 на авиокомпаниите British Airways, TAP (Португалия), Qatar Airlines, TAM (Бразилия) и други при полети по  определени направления.

Цената на минута изходящ разговор към България и страните от Еврозоната е 5,28 лв., а изходящите разговори към други страни по света се таксуват по 7 лв. на минута. Входящите разговори струват 2,39 лв. на минута. Цената на изходящ SMS е 0.90 лв., а получаването на SMS-и е безплатно.

Услугата роуминг в самолет се осъществява чрез микроклетка, монтирана на борда на самолета, която се свързва с наземните телекомуникационни мрежи чрез сателитна връзка.

Безопасността на самолетите, оборудвани за роуминг, е гарантирана от множеството тестове, извършени от инженерите на Airbus и OnAir, както и от сертификати за безопасност на EASA (European Aviation Safety Agency) – агенцията с едни от най-стриктните изисквания в индустрията.

Коментар