САЩ ни дават рамо срещу кибер престъпността

Американските власти подкрепят идеята на българското правителство страната ни да стане регионален център за анализ и разследване на киберпрестъпността. Това стана ясно вчера при разговорите на министър Цветан Цветанов с координатора по киберсигурност и специален съветник на президента Барак Обама.

Акцент в разговорите с Хауърд Шмидт е било направеното от българското правителство в областта на киберсигурността и противодействието на престъпленията в интернет-пространството.

МВР е удвоило оперативния капацитет на специализираното звено в ГД "Борба с организираната престъпност и поддържа много високо ниво на оперативно сътрудничество с европейските и американските правоохранителни органи, работещи в тази област, е казал Цветанов. Два месеца специален агент от ФБР е работил съвместно с експертите на ГДБОП в противодействието на компютърни престъпления.

Министър Цветанов е получил пълна подкрепа в идеята за създаване на регионален център за Югоизточна Европа за противодействие на киберпрестъпленията. България разглежда този вид престъпления като част от една по-глобална система, включваща в себе си освен киберсигурността и системата за сигурност и защита на общата критична инфраструктура.

В САЩ е постигнато съгласие в България да се организира многостранна конференция за държавите от Югоизточна Европа, на която да бъдат набелязани общите проблеми и да се потърсят начини за решаването им.

Коментар