ООН съзря кибер война в случая с WikiLeaks

Случващото се около сайта WikiLeaks е истинска кибервойна, заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилей. Според нея, натискът върху сайта може да се тълкува като опит за въвеждане на цензура върху публикуването на информация, предаде Ройтерс.

„Безпокоя се от натиска, оказван от комерсиални компании, вкл. банки и кредитни институции, с цел закриване на канали, по които могат да се даряват средства за развитие на сайта, както и от изискването към интернет доставчиците да престанат да поместват сайта на своите сървъри”, казва Пилей.

Не е ясно дали такива индивидуални стъпки, предприети от частни компании, не нарушават задълженията на правителствата да обезпечат и защитават правото на свободно изразяване на мнения, допълва върховният комисар.

Пред света в момента стои въпросът за запазване на баланса между правото за получаване на информация и необходимостта от обезпечаване на националната сигурност и ред. Ако основателите на WikiLeaks са нарушили някакви закони, те трябва да бъдат преследвани в рамките на правовите норми, а не чрез заплахи и натиск, смята Пилей.

Сайтът WikiLeaks нашумя с поредица от скандални разкрития за висшия политически и военен елит. Неговият основател Джулиан Асандж бе обявен от Интерпол за международно издирване и арестуван в Лондон. Същевременно редица организации бойкотираха достъпа до сайта, което наложи смяна на хостинг доставчици и създаване на огледални сайтове, дублиращи съдържанието на WikiLeaks.

В защита на Асандж, група хакери атакуваха най-големите международни платежни системи MasterCard и Visa. Те заплашиха и банките, които са прекратили обслужването на WikiLeaks, както и правителствените уеб сайтове, съпричастни към ареста на Джулиан Асандж.

Коментар