Ericsson поглъща китайски разработчик

Ericsson придобива GDNT, китайска компания за развойна дейност и услуги, с цел да осигури развитие на CDMA и GSM бизнеса си. Сделката е структурирана като закупуване на активи на GDNT (Nortel Telecommunication Equipment Company Ltd.) на стойност 50 милиона щатски долара, съобщи шведската компания.

GDNT е важен доставчик на Ericsson след придобиването на CDMA и GSM бизнеса на Nortel. Компанията е основана като съвместно дружество между Nortel и местни китайски корпорации и телеком оператори.

"Изградили сме сериозни основи с CDMA и GSM екипите, привлечени от Nortel. С придобиването на тези нови активи ще имаме възможност да продължим успешното развитие на нашия CDMA и GSM бизнес", коментира Рима Кюреши, директор на отдел CDMA мобилни системи в Ericsson.

Сделката включва още придобиване на апаратура за развойна дейност, производствена техника, a също така и предоставяне на услуги по поддръжка за клиенти на територията на Китай. Около 1 100 работника, в това число приблизително 550 инженери по развойна дейност, ще станат част от екипа на Ericsson през следващите месеци.

Сделката подлежи на одобрение от съответните регулаторни органи и други условия. Ericsson очаква възвращаемост до една година след приключването й. Финансов консултант по сделката е компанията SEB Enskilda.

Коментар