Расте интересът към е-четците с интернет

Устройствата за четене на е-книги с достъп до интернет привличат все повече потребители. До края на настоящата година продажбите на подобни четци ще достигнат 6,6 млн. броя, прогнозира Гартнър.

Пазарът ще отбележи ръст от 79,8% спрямо предходната година, когато бяха продадени 3,6 млн. четци на е-книги, по данни на анализаторската компания. През 2011 година пък се очаква продажбите да достигнат 11 млн. броя, бележейки ръст от 68,3%.

Стремителният ръст на е-четци с достъп до интернет е обусловен от огромната популярност на устройствата Kindle на Amazon. Най-големи са продажбите в САЩ, като пазарът там ще остане доминиращ до 2014 година, сочи прогнозата на Гартнър.

Лидери по продажби са три компании – Amazon, Barnes & Noble и Sony. В близко време обаче на пазара ще се намесят сериозно и други играчи, които ще предложат евтини решения.

Главна заплаха за пазара на е-четци в момента са медийните таблети. Очаква се скоро този тип устройства да започнат да отнемат дял от пазара на четците на е-книги, смята Гартнър.

Коментар