„Облакът” пести стотици милиарди евро

Облачните услуги ще спестят за пет години около 763 милиарда евро на ЕС, според изчисления на Центъра за икономически и бизнес изследвания. Освен това преходът към „облака” ще създаде 2,4 милиони работни места, публикуван в британски медии.

Работните места ще възникват в резултат на ръста в търсенето на приложения, които решават настоящи проблеми чрез „облачни” технологии. В същото време, специалистите по традиционни офисни ИТ инфраструктури ще трябва да се преквалифицират.

Облачните среди ще позволят на компаниите по-гъвкаво да подхождат към текущите проблеми. Така например, няма да е необходимо да държат в наличност цял хардуерен парк „за всеки случай”, а ще плащат само на доставчици на услуги, според потребностите си към момента.

Освен това облачните услуги са екологично по-изгодни, тъй като изразходват по-малко енергия в сравнение с обикновените компютърни мрежи.

Колкото по-бързо се извършва преходът към облака, толкова повече услугата ще поевтинява и ще става по-качествена, твърдят специалистите. Налице са и някои недостатъци, като например неизбежните периоди на престой, които повишават стойността на услугата, и не съвсем ясната ситуация със сигурността на данните.

Коментар