Грийнпийс посочи „зелените” отличници

Cisco отново е водач в класацията на Грийнпийс на най-екологичните ИТ компании. В челната тройка са още Ericsson и Fujitsu. Лидерът получава 70 от общо 100 възможни точки, докато Ericsson има 57 точки, а Fujitsu 52 точки.

Грийнпийс дава висока оценка на Cisco за това, че “прави ИТ решенията, опазващи климата, все по-съществена част от своята бизнес стратегия”, съобщи GreenTech.bg

Cisco бе на първо място и в предишната класация на групата през април, въпреки усилията на Google да се изкачи в подредбата, благодарение на набирането на обществена подкрепа за законодателството за борба с изменението на климата в САЩ.

Fujitsu е получила особено висока оценка за своето предложение с 12 направления, което тя направи пред японското правителство в подкрепа на намаляване на емисиите на парникови газове в страната. Компанията показва силна водеща роля, анализират от Грийнпийс, докато останалата част от японските ИТ компании мълчат.

Google е на четвърто място с 47 точки, оценена много високо заради обществената си дейност в защита на околната среда. Тя обаче е надмината от повечето други ИТ компании, когато става дума за намаляване на собствения въглероден отпечатък.

Фирми, които не са се представили толкова добре в новата класация на Грийнпийс, са: IBM (46 точки), Intel (31 точки) и Microsoft (29 точки). Грийнпийс е отнела точки на тези три фирми, защото са лобирали срещу предложения план на Европейския съюз за намаляване на емисиите на парникови газове с 30% до 2020 г., поясняват от организацията. В същото време групата похвали Sony-Европа и Google за обществената подкрепа за този план.

Най-лошо представилите се дружества от ИТ сектора са SAP и Panasonic, всяка с по 21 точки. Oracle прави своя дебют в списъка с 12 точки.

Коментар