Суперкомпютрите – ново предизвикателство за науката и индустрията

9 декември 2010 г., София. Двудневна конференция, посветена на суперкомпютрите, бе открита в София с приветствие от президента на Република България Георги Първанов. „Приложението на суперкомпютрите ще има ключово значение за развитието на науката, индустрията и иновациите. Горд съм, че това авторитетно събитие се провежда именно в България“.

Д-р Мачей Ремижевски (Maciej Remiszewski), IBM Deep Computing Leader за Централна и Източна Европа, откри семинара с детайлен преглед на приложимостта на суперкомпютърната технология в развиващите се пазари като България.

„Суперкомпютърът IBM BlueGene/P е изключително конкурентен продукт с широко приложение в различни сфери от нашето ежедневие като например енергетика, национална сигурност, финансов мениджмънт, борба и предотвратяване на бедствия и аварии от национално значение. Това познание е част от глобалната картина – в света има огромно поле за позитивна промяна, а ние разполагаме с ресурсите да я осъществим. Нека заедно изградим една по-умна планета“, каза г-н Александър Раков, генерален директор на IBM България.

В глобалния стремеж и взаимните усилия да живеем в един по-интелигентен свят, в който всичко е взаимосвързано и инструментализирано, ние сме тези, които можем да го създадем и имаме познанията и силата да използваме мощни изчислителни машини, които да го изпълнят. Държави, региони и градове все повече се конкурират за „интелигентна“ физическа и социална инфраструктура – ефикасен транспорт, модерни аерогари, интелигентни и надеждни горива, стабилни стокови и борсови пазари с една цел: предоставяне на по-добро качество на живот за обикновения гражданин. Именно суперкомпютърът е в основата на тези промени.

Най-мощният суперкомпютър в България и Източна Европа е придобит от  Държавната агенция за информационни технологии и съобщения с цел използване за проекти, изискващи високотехнологична компютърна мощ и възможност за обработка на огромни масиви от информация. Linux базираната система на IBM, наречена Blue Gene/P, има капацитет да извършва над 21.9 трилиона операции в секунда (Tflop/s), което я поставя сред 100-те най-мощни суперкомпютри в света. Нейната изчислителна мощ  е изградена от 8192 мощни микропроцесора.

Изчислителната система на IBM дава възможност на организации като Българската академия на науките, Министерството на финансите, различни български и международни университети и институти  да използват нейната изчислителна мощ за извършването на комплексни научни изследвания в областта на хуманната медицина, генетиката, разработването на нови лекарствени препарати, както и за целите на финансовото моделиране и анализи.

Четирите текущи сфери, в които IBM BlueGene/P оперира, са:  

•    ДНК-базирана диагностика – Изчислителната машина ще изпълнява алгоритми, насочени към изолирането на ключови гени и формулирането на лекарствени цели за най-честите заболявания. Бенефициент: Национален център по генетика, оглавяван от проф. Кременски.
•     Ускорено откриване на лекарства – Мощта на суперкомпютъра Blue Gene/P  се използва за моделиране при създаването на нови лекарства. Засега е приложим само в научни разработки на Факултета по физика към СУ и Факултета по химия към СУ.

•     Финансово моделиране – Интерактивният подход на суперкомпютъра ще даде възможност за  създаване на висококачествени финансови модели, алгоритми и в крайна сметка – на много по-точни прогнози в бюджетното планиране на страната. С негова помощ биха могли да  бъдат създавани  модели за финансово прогнозиране и анализи.

Конференцията „Суперкомпютри – ново предизвикателство пред науката и индустрията” продължава и в петък със семинар на тема „Индустриални апликации на суперкомпютъра“, който ще бъде открит от генералния директор на IBM България г-н Александър Раков.

Дискусионни теми ще бъдат: суперкомпютърни симулации в енергийния сектор и сектора на услугите, смарт гридове, сеизмичен анализ, разпознаване на изображения за сигурност.

Коментар