Започва строеж на завод за гъвкави дисплеи

Британската  компания „Пластик Лоджик” съобщи, че ще построи фабрика за производство на гъвкави дисплеи с активна матрица. Те ще се използват като компоненти за нов тип технологичен продукт, известен като електронна хартия. 
Базираната в „Кембридж” компания е осигурила 100 милиона долара рисков капитал за изграждане на завод в Дрезден и по-точно в местността, позната в Германия като „Силициева Саксония”. Очаква се фабриката да започне да функционира през 2008 година.
Активна матрица представляват мрежа от пикселни електроди. Волтажът на всеки отделен пиксел се контролира от активен електронен компонент, обикновено TFT транзистор, и от сигналите на пресичащи се редове и колони на мрежа от електроди.
Органичните TFT транзистори на „Пластик Лоджик” са вградени в пластове от проводими, полупроводими и изолационни полимерни материали. Тези материали са гъвкави, което прави възможно производството на леки, преносими екрани.
Технологичният процес е подобен по-скоро на печатане, отколкото на силициево производство. Силицият се произвежда при висока температура и във вакуум, докато производството на полимерните дисплеи се извършва при ниска температура и минимална употреба на вакуум.
Засега не са известни повече подробности за това как работят органичните полимери на „Пластик Лоджик”. Компанията се въздържа да разкрие напълно своята технология, която използва сложни химични процеси. “Пластик Лоджик” произлиза от престижните „Кавендиш лаборатории” на университета „Кембридж” и е основана от сър Ричард Френд и Хенинг Сирингос.
Две ще бъдат основните приложения на пластичната технология – RFID етикети и гъвкави екрани. Именно новият тип дисплеи ще имат ключово значение за бъдещето на технологията на “Пластик Лоджик”.
Настоящите екрани консумират много и така хабят батериите на мобилните устройства. Освен това за направата им се използват тежки материали, което ограничава преносимостта. Гъвкавите дисплеи няма да страдат от тези недостатъци.

Коментар