SDN строи у нас втора фотоволтаична централа

Днес бе даден стартът за изграждане на нова фотоволтаична централа на корейската компания SDN у нас. Проектът на стойност 150 милиона евро се реализира във великотърновското село Самоводене, съобщи МИЕТ.

SDN е водещ корейски инвеститор в областта на ВЕИ. Компанията има повече от 200 завършени фотоволтаични проекти в света. В България корейците работят по два проекта за фотоволтаични централи – в селата Самоводене и Златарица, които са с планирана инсталирана мощност от 45 MW.

Националната ни цел 16% дял на енергията от ВЕИ в крайното брутно потребление на енергия, каза министър Трайков. Правителството е поело ангажимент да насърчава компаниите да използват местен ресурс за производството си, каквито са възобновяемите енергийни източници.

Същевременно SDN  дари 1 млн. лева на българското правителство, които ще се ползват за проекти в областта на енергийната ефективност. Дарението е част от програмата на компанията за корпоративна социална отговорност. Предстои дарителят и МИЕТ да подпишат меморандум за използване на средствата.

Коментар