Тече обществено допитване за роуминга

Българските потребители, бизнес и обществени организации могат да се включат в две обществени консултации на Европейската комисия за пазара на роуминг услуги и за въвеждане на единен бизнес телефонен номер в Европейския съюз, съобщи МТИТС.

Допитването за роуминга има за цел да събере мнения как до 2015 г. да се постигне изравняване на цени на разговорите в чужбина и обажданията в рамките на една държава. От 2007 година досега Европейската комисия на няколко етапа определи пределни цени на разговорите в роуминг,  както и на текстовите съобщения и преноса на данни.

Целта и този път е да се насърчи конкуренцията при роуминг услугите, като същевременно се защитят интересите на европейските потребители и предприятия. Обществената консултация ще продължи до 11 февруари 2011 г. Въпросникът е публикуван на уеб страница на Европейската комисия.

Междувременно, ЕК обяви и консултация за въвеждане на единен телефонен номер за бизнеса в Европейския съюз. Чрез него европейските предприятия ще предлагат по-лесно трансгранични продажби и гаранционно обслужване. Консултацията ще помогне на Комисията да оцени доколко на пазара има търсене за такива европейски бизнес телефонни номера.

Един от вариантите е въвеждане на общ кратък номер (например започващ със 115), който да бъде запазен за предприятията. Друг начин е да се насърчи възприемането на европейски телефонен код за достъп (+3883). Телефонните номера на фирмите биха могли да са съставени от кода +3883 и номер, който е един и същ във всички страни от ЕС.

Консултацията ще продължи до 28 февруари 2011 г. Документът е публикуван на уеб страница на ЕК.

Коментар