Облачните ОС криели риск за потребителите

Облачната операционна система Chrome OS крие определени рискове за домашните потребители, смята един от най-известните застъпници на отворения софтуер – Ричард Столман, създател на Фондацията за свободен софтуер и на операционната система GNU.

В интервю за Гардиън той казва, че системата на Google е подходяща за държавни организации и за големите корпорации, които изискват от потребителите да съхраняват данните си на отдалечени сървъри.

При употреба от домашни потребители обаче, системи като Chrome OS ще осигурят на властите достъп до личната информация, тъй като тя не е под контрола на потребителя, а се съхранява в облака. Това ще улесни значително полицията, която иначе трябва да представи заповед за обиск, за да получи достъп до компютрите на един или друг потребител.

Ричард Столман оценява като положителен в Chrome OS само факта, че тя се базира на Linux. Специалистът обаче е обезпокоен от това, че новата платформа на Google не позволява на потребителите да инсталират обикновените програми, а вместо това предлага уеб приложения.

Независимо от критиките, Столман смята, че Chrome OS и подобни на нея облачни системи ще станат популярни, тъй като от това е заинтересовано американското правителство.

Коментари по темата: „Облачните ОС криели риск за потребителите”

добавете коментар...

  1. Darth The Wise Tot

    За сажаление всичко се прави с цел шпионаж ! А чрез придобитата информация да се маниполира обштестжото с цел да буде насочено в определна посока. Крайната цел на цел на цялото това нешто е постгане на един вид контрол над сазнанието !!! Демек идялни роб !!!

  2. vs

    Прав е Столман за това. Достъпа до личните данни на потребителите става елементарно лесен. Може и да е фобия но се сещам как в средновековието Инквизицията и Църквата са управлявали всичко (дори и Краля). Тогава незнанието и необразоваността са били силата за подчинение.

    Сега е различно. Информацията е сила. Този, който притежава информацията – личните Ви данни (примерно) може да има власт над Вас. Властоимащия лесно може да научи какви са влеченията на масите и да премахва неудобните. Така е!

    Погледнете какво стана с WikiLeaks. Някой попита ли Кой даде информацията на WikiLeaks? Никой не попита. Всички очерниха неудобния сайт и сега преследва собственика му. Защо? Защото може би е неудобен, или е предизвикал гнева на някой от световните господари. Демек, америханските власти първо отстраниха неудобния (имащия информация – WikiLeaks).

  3. any

    От което следва, че всичко, което е популярно се дължи на американското правителство.

Коментар