ИКТ осигуряват комфорт на възрастните

Много висок процент малки и средни предприятия (МСП) участват в ИКТ проекти, които са в услуга на възрастните хора, със засилена финансова помощ от държавата, сочи нов доклад на Европейската комисия относно напредъка по съвместната програма „Интелигентна заобикаляща срeда“ (СП ИЗС).

Програмата за финансиране на научноизследователската и развойната дейност в размер на 600 млн. EUR в 23 държави в ЕС цели да се подобри качеството на живота на по-възрастните граждани посредством интелигентни решения, основаващи се на информационните и комуникационните технологии (ИКТ), съобщи Европейската комисия.

Докладът показва, че съвместната програма е постигнала голям успех в обединяването на 23-те държави участнички около неотложното социално предизвикателство и запълването на празнината между авангардните научни изследвания и разгръщането на широкомащабни пазарни решения за активен и самостоятелен живот.

Успехът на СП ИЗС се засилва и от значителната степен на финансови инвестиции от държавите участнички. През 2009 г. те са били с 50% повече от минималното първоначално предвиждано равнище. Друг решаващ показател за успеха е засиленото участие на МСП в консорциумите за проекти (повече от 40%).

Програмата разработва нови решения, които ще са готови за употреба на пазара до две-три години. От 2008 г. насам са били стартирани повече от 50 научноизследователски и иновационни проекти в областта на управлението на хроничните заболявания и социалното взаимодействие на възрастните граждани.

Примерите включват роботи, които изпълняват домашни задължения, като същевременно помагат на лицата да съхранят връзката си със социалното си обкръжение, както и „интелигентната домашна среда“, която отговаря на движенията и поведението на обитателите си с цел да улесни живота им.

За оптимизиране на положителните резултати от програмата Комисията препоръчва по-тясно и по-значително въвличане на крайните потребители в периода на създаване на решенията. По-съгласуваните правила за допустимост и финансиране също ще намалят до минимум оперативните проблеми и закъснения, които понякога засягат плавния напредък на проектите.

Комисията също ще се постарае да създаде финансови изисквания за преодоляване на пропастта между „пилотната фаза“ и навлизането на широкия пазар. Това означава по-нататъшна подкрепа за Инвестиционния форум на ИЗС и отчитане на възможния принос на СП ИЗС към пилотно европейско партньорство за иновации в областта на активния живот на възрастните хора и остаряването в добро здраве.

Въз основа на настоящия доклад сега Комисията ще обсъди с Европейския парламент и със Съвета на министрите на ЕС следващите стъпки за прилагането на предложените действия и продължаване на програмата след предвидената ѝ първоначална дата на приключване през 2013 г.

Коментар