Пералня с дистанционно не е смарт-грид

Може и не винаги да сме съгласни с него, но той винаги има да каже нещо разтърсващо и неустоимо – рисковият инвеститор Винод Хошла. Неотдавна по време на конференция в Станфорд той взе думата по въпроса за интелигентните електроразпределителни мрежи или т. нар. смарт-грид. Както и по-рано, Хошла е доста скептичен, но не чак толкова много, колкото преди година или две, пише GreenTech.bg.

Възможности съществуват, но съществува и еуфория, казва Винод Хошла

Нека не изпадаме в еуфория, призова Винод Хошла в речта си пред Станфордския университет. „Възможности съществуват, но съществува и еуфория“, каза той. И според него е от критично значение да се определи дали „еуфорията не ни води в погрешна посока“.

Хошла даде за пример фирмата Westinghouse, получила $38 милиона финансиране за разработване на „интелигентна пералня машина“. „Почакайте малко, – каза инвеститорът. – Дистанционното управление си е дистанционно управление – това не е част от смарт-грида“. Според него, подобни проекти са полезни, но свръх-надценени.

Къде тогава е истината за смарт-грида и истински стойностните разработки, според рисковия инвеститор, известен с вложенията си в екологични проекти?

Кибер-сигурността ще е една от най-важните потребности при интелигентните електро-мрежи, категоричен е Хошла. Ако тези мрежи се управляват от дигитални устройства, опасността от кибер-атаки е съвсем обозрим риск. Критични инфраструктури като електроразпределителните мрежи винаги са обект на интерес от страна на злонамерени хакери, водени от различни мотиви.

Какво ще стане, ако се задейства „хакатон“ от Русия, целящ да срине електро-мрежата на САЩ, попита Хошла. „Колко бързо ще насочим усилията си към опазването на сигурността на мрежата, ако това се случи?“, реторично попита инвеститорът.

Енергийната ефективност е другото парче от истината в новите технологии.
„Ако вашият климатик използва 80% по-малко енергия, пука ли ви дали е „смарт“ или не е? – запита Хошла. – Ако разполагате с високо ефективни системи, съхраняване на енергията и разпределено производство, изобщо не ви трябват „смарт“ системи за динамично реагиране на търсенето“.

По отношение на съхранението на енергия Хошла е привърженик на технологията на компресирания въздух. Не случайно една от големите му инвестиции е именно в разработването на подобен тип системи за съхранение.

Имаше доста високо ниво на сигурност в „старото“ поколение от базови източници на енергия като природен газ, въглища и ядрена енергия. Но сега, с увеличаване на използването на енергийни източници с променлив характер, като например вятърната и слънчевата енергия, е налице възможност за „катастрофално поведение“ в мрежата. Мрежата трябва да бъде проектирана така, че отделните проблеми да не предизвикват мащабни сривове – например когато едно дърво падне в Охайо и прекъсне проводник, това не бива да води до спиране на тока в цели щати. Иначе казано, предизвикателството пред интелигентните мрежи е в управлението на несигурността, породена от грешки.

Четири основни правила трябва да се следват при проектирането на нови технологии за бъдещия смарт-грид, казва инвеститорът-ветеран. Това са:

Проектиране за развитие – „каквото и хардуерно устройство да вмъкнете в мрежата днес, то ще бъде остаряло до няколко години”;

Проектиране за устойчивост – всичко трябва да бъде „самолекуващо се“ и адаптивно;

Проектиране за конкуренция;

Проектиране на базата на отворени стандарти.

Коментар