Образователни проекти взеха европейски награди

Два проекта в сферата на образованието бяха отличени в тазгодишното издание на националния конкурс „Европейски награди за предприемачество". Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков връчи призовете на отличените – Сдружение с нестопанска цел "За предприемчиво гражданско общество", Добрич, класирано на второ място, и победителя Junior Achievement България, съобщи МИЕТ.

 Сдружението от Добрич бе отличено за проекта си "Частно основно училище "Галилео Галилей" в категорията "Инвестиране в изграждането на умения". Junior Achievement България получи националния приз за проекта "Учебна компания за студенти" в категорията "Насърчаване на предприемаческия дух".

И двата проекта са насочени към създаване на предприемачески умения сред децата и младите хора.

"Европейски награди за предприемачество" e конкурс за инициативи в подкрепа на предприемачеството, организиран от Европейската комисия. Той се провежда във всички държави-членки на ЕС, плюс Норвегия, Исландия, Турция, Хърватия и Сърбия. В България през тази година е второто му издание, а Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е негов национален координатор.

През тази година в българския конкурс се състезаваха пет проекта – Център за учебно-тренировъчните фирми (носители на наградата в националния конкурс от миналата година) с проекта "ТФ-ФЕСТ", Junior Achievement България с проекта "Учебна компания за студенти", Сдружение с нестопанска цел "За предприемчиво гражданско общество", Добрич с проекта "Частно основно училище "Галилео Галилей", Национална камара за мода с проекта "Европейски моден съвет" и  Българска търговско-промишлена палата с проекта "Мрежа от центрове за вечерно и съботно-неделно обучение на предприемачи в България".

Победителите в националния конкурс получават правото да участват в европейския финал, който ще се проведе на 24-25 май 2011 година в Будапеща, Унгария. Ново жури, избрано от Европейската комисия, ще оцени всички проекти, постъпили от държавите-участнички и ще излъчи по един победител във всяка от петте категории, както и един носител на голямата награда.

Коментар