Nokia и Apple пренесоха патентен спор в Европа

Патентната война между Nokia и Apple се разпростря и на европейска територия. Финландската компания съобщи, че е дала на съд в Германия, Великобритания и Холандия своя американски конкурент.

Nokia твърди, че Apple използва незаконно нейни технологии в устройствата iPhone, iPad и iPod touch.

Европейските съдилища ще разглеждат жалби за 13 патента на Nokia. По-рано в американски съдилища и в Комисията по международна търговия бяха подадени жалби за други 24 патента.

Nokia отбелязва, че всички нейни иновации са защитени с патенти. В последните две години компанията е вложила 40 млрд. евро в изследвания и разработки, в резултат на което притежава портфолио от 11 хиляди патента.

Според Nokia, компанията на Стив Джобс използва незаконно нейни технологии, свързани с конструкция на антената, магазина на приложения, потискането на шума, потребителския интерфейс и други функции.

Патентната война между двете компании започна през октомври миналата година. Атаката поде Nokia, която обвини своя US конкурент в нарушаване на повече от 10 патента за безжични технологии, вкл. GSM, UMTS/3G WCDMA и WLAN. В отговор, юристите на Стив Джобс предявиха претенции към Nokia за нарушаване на 13 патентни права, собственост на Apple.

Коментар