Дават за пример ВЕЦ „Джерман”

Новата централа ВЕЦ „Джерман”, открита вчера в близост до Сапарева баня, беше посочена като образцова инвестиция от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Тук има всичко, което искам да видя в такава инвестиция – оползотворяване на водния потенциал на България, първокласна енергийна компания, показала дългосрочен инвестиционен интерес у нас, и 95% от инвестицията, които отиват в български предприятия”, каза Трайков.

„Джерман” е третата ВЕЦ на френската енергийна компания EDF Energies Nouvelles (EDF EN) у нас. Тя е с инсталирана мощност 3 мегавата и ще произвежда 10 500 мегаватчаса годишно. В изграждането й са инвестирани общо 4.16 млн. евро.

Финансирането на проекта е осигурено изцяло от EDF EN, която е собственик на 51% от централата, останалите 49% са българско участие.

„Това е начинът, по който трябва да се осъществяват подобни проекти. 3 мегавата вече са част от енергийната система на страната”, добави министърът.

България има национална цел 16% от крайното брутно потребление да бъде от ВЕИ до 2020 г. „Нямам никакво съмнение, че ще постигнем тази цел, заради атрактивните условия, които сме създали за инвестиране във ВЕИ. Предизвикателството обаче е да я постигнем по начин, който е най-благоприятен за българската икономика”, заяви Трайков.

Строителството на ВЕЦ „Джерман” е извършено от българска фирма, специализирана за работа при тежки условия. 95% от доставките са български, а за оборудването са били избрани български доставчици.

Освен на ВЕЦ „Джерман” EDF EN е собственик и на Хидроенергийната каскада „Искър”, включваща ВЕЦ „Пасарел” и ВЕЦ „Кокаляне”, с обща инсталирана мощност 53 MW. През 2011 г. компанията планира да започне изграждане на две фотоволтаични централи у нас на обща стойност около 200 млн. евро.

Коментар