Амбициозен план на ЕС за общодостъпни е-услуги

Европейската комисия обяви през седмицата амбициозна програма за работа с публичните власти на държавите-членки, насочена към разширяване и подобряване на предлаганите от тях услуги по интернет.

Новият план за действие за електронно управление предвижда през следващите пет години да бъдат въведени четиридесет специфични мерки за осигуряване на онлайн услуги за гражданите и бизнеса. Списъкът включва услуги като регистриране на фирма, искане и достъп до социални помощи и възстановяване на медицински разходи, записване в университет или участие в търг за доставка на стоки и услуги за публичните администрации.

Насърчаването на електронното управление може да помогне за укрепване на европейската конкурентоспособност и да позволи на публичните власти да предлагат по-качествени услуги при намалени разходи предвид сегашните бюджетни ограничения, подчерта Комисията.

Е-управлението е в основата на Програмата в областта на цифровите технологии за Европа, чиято цел е до 2015 г. да се увеличи до 50% използването на подобни услуги от страна на гражданите и до 80% – от страна на бизнеса.

Програмата цели също да гарантира, че определен брой ключови публични услуги са достъпни онлайн, така че предприемачите да могат да създават и управляват предприятия от всяка точка на ЕС без значение на тяхното първоначално местоположение. Гражданите пък трябва да могат по-лесно да учат, работят, пребивават и излизат в пенсия навсякъде в ЕС.

Националните правителства ще играят централна роля при прилагането на Плана за действие, докато подобряването на условията за развитие на трансграничните услуги на електронното управление остава основна отговорност на Комисията. Това включва създаване на предпоставки за оперативна съвместимост, електронни подписи и електронна идентификация.

Предвиждат се, например, действия, които гарантират използването навсякъде в ЕС на национална електронна идентичност („eID“), за да се улеснят трансграничните процедури като създаване на дружество в чужбина, преместване или работа в чужбина, уреждане на пенсионните права онлайн при пенсиониране в друга държава или записване в чуждестранно училище или университет.

Коментар