Очаква се поскъпване на дънните платки

Скоро дънните платки може да поскъпнат с 10-25%, според източници от тайванската индустрия. Производители като Asus, Gigabyte и MSI планират да вдигнат цените на своите продукти, поради поскъпване на материалите, чипсетите и труда, съобщи digitimes.com.

Очаква се още през първото тримесечие на 2011 година дъната да поскъпнат средно с 10%. Цените на някои модели ще се увеличат с 15-20%, ако заплатите в Китай продължат да нарастват.

Доставчиците на печатни платки вече увеличиха значително цените на продукцията си, в резултат на поскъпването на медта от $6000 до $9000 за тон, отбелязва тайванският източник.

Трудът в Китай поскъпва, поради дефицит на квалифицирана работна сила. В допълнение, Intel прекрати производството на чипсети G31 и предложи на своите партньори за дънни платки да преминат към чипсети G41, които са по-скъпи.

В началото на следващата година се очаква и нов рунд в надпреварата между Intel и AMD. Лидерът на пазара за процесори – Intel, който има дял от над 80%, ще пусне ново поколение процесори Core. В същото време се очакват първите дънни платки с хибридни чипове Fusion APU на AMD, които обединяват централен (CPU) и графичен (GPU) процесор.

Коментар