Създадоха нов модел на човекоподобен робот

Нов модел на човекоподобен робот бе създаден в рамките на проекта DARwIn-OP (Dynamic Anthropomorphic Robot with Intelligence – Open Platform). Изследователската платформа е напълно отворена – целият софтуер и пълните хардуерни спецификации се разпространяват под открит лиценз, съобщи linuxfordevices.com.

Роботът се базира на едноплатков компютър с процесор Atom 1.6 GHz, 4 GB SSD и 2 GB оперативна памет, управляващ контролер с процесор ARM Cortex-M3, аудио-видео сензори и 20 серво-механизма. За връзка с външния свят са налични слот mini-SD, HDMI-порт за включване към дисплей, Ethernet порт, два порта USB 2.0 и безжичен WiFi 802.11n.

Роботът е висок 45,5 см и тежи 2,8 кг. Може да ходи, да рита топка и да става самостоятелно след падане. Придвижва се с максимална скорост 24 см/сек., като една стъпка му отнема 0,25 секунди. След падане, роботът се изправя за 2,8-3,9 секунди. Издържа половин час в активно състояние с едно зареждане на батерията.

В комплекта на робота влиза отворен софтер, пълни хардуерни схеми, CAD-файлове с подробно описание за сглобяване и ръководство за организация на промишлено производство. Инструментариумът за програмиране на робота е достъпен във версии за платформи Linux и Windows, а разработката може да се извършва на езици C++, Python, LabVIEW и MATLAB.

Платформата Darwin-OP е създадена от компанията RoMeLa, с подкрепата на Националния научен фонд на САЩ, университета Пердю и Пенсилванския университет. Роботът струва $12000. Образователни организации могат да се сдобият с него за $9600.

Коментар