Плъгин добавя H.264 видео във Firefox

Microsoft осигури поддръжка на H.264 видео в браузъра Firefox. Предложеният от компанията плъгин идва в отговор на позицията на Mozilla Foundation да не включва поддръжка на видеокодека H.264 във Firefox.

Последните версии на всички популярни браузъри поддържат възпроизвеждане на видео, без да са необходими допълнителни програми, благодарение на новия уеб стандарт HTML5.

За ролята на стандартна технология за кодиране на видео обаче прeтендират няколко формата, вкл. отворената спецификация WebM, базирана на свободния кодек VP8 от Google, и по-масовия, но не-свободен стандарт H.264, поддържан от консорциум от 26 компании, сред които и Microsoft.

Mozilla, разработчикът на Firefox, се опитва да наложи WebM в качеството му на препоръчван стандарт в спецификацията HTML5. Microsoft, от своя страна, поддържа H.264 като единствен формат за видео в предстоящия да излезе браузър Internet Explorer 9.

Уеб разработчиците пък все още използват в своите страници наложени технологии за възпроизвеждане на видео като Adobe Flash, която е най-популярна в момента. Водещите услуги за видео хостинг като YouTube и Vimeo засега все още не са преминали към HTML5.

Разширението на Microsoft за Firefox позволява на браузъра да използва вградената в Windows 7 поддръжка на H.264, в случай, че е инсталиран плъгин Windows Media Player, става ясно от официалното прес съобщение.

Стандартът H.264 е широко разпространен, като дава възможност на потребителите да публикуват безпроблемно в интернет информация, записана с видеокамери, за гледане в браузъри под управление на Windows 7.

Даунлоуд: H.264 плъгин за Firefox

Коментар